Krachttraining

Steeds meer sporters doen aan krachttraining

De afgelopen jaren/decennia wordt er op een steeds professionelere manier gekeken naar topsport. Alles wat de sporters doen in hun leven, zoals eten, drinken of andere activiteiten wordt nauwkeurig bijgehouden. Uiteraard is er nog een belangrijk aspect dat nauwkeurig wordt bijgehouden: de training. En wat hierbij vooral opvalt, is dat steeds meer topsporters uit sporten zoals voetbal, basketbal en tennis aan krachttraining doen. 

Waarom krachttraining?

Er is de afgelopen jaren steeds meer bekend geworden over de effecten van krachttraining. Mensen die veel squatten staan sterker op hun benen en kunnen vaak hoger springen. Basketballers voeren bijvoorbeeld vaak een soort halve squat met veel gewicht uit om vooral het bovenste gedeelte van hun benen te trainen. Dit gedeelte van het been zorgt voor extra sprongkracht. 

Uit onderzoek blijkt ook dat sprinters die aan krachttraining doen over een afstand van 30 meter gemiddeld 3.1 procent sneller zijn dan sprinters die niet aan krachttraining doen. Voor sprinters is juist een krachttraining zoals lunges of de bulgarian split squat ideaal, omdat ze zo hun benen per stuk trainen. Dit ligt meer in dezelfde lijn als sprinten en kan dus mooi geïmplementeerd worden tussen sprinttrainingen. 

Voor een sport zoals tennis zijn het geen zware krachttrainingen, maar vooral trainingen met lichaamsgewicht met de focus op het veranderen van richting in de beweging. Wat verder voor bijna alle sporters geld, is dat krachttraining helpt met het voorkomen van blessures. 

Krachttraining bij voetbal

In 2020 betrad Wolves speler Adama Traoré het toneel in de Premier League. Een ontzettend sterke en snelle buitenspeler uit Spanje. Gek genoeg claimde hij nooit aan krachttraining gedaan te hebben, maar als je zijn lichaam en transformatie ziet lijkt dat bijna onmogelijk. Later kwam Traoré nog wel terug op zijn uitspraak en zei hij dat hij vooral aan resistance training doet en weinig met gewichten traint. 

Krachttraining maakt je beter

Krachttraining maakt je dus als sporter sterker en helpt jou sneller en sterker te worden in de sport die je beoefent. Het is dus niet gek dat steeds meer sporters aan krachttraining doen, want iedereen wil natuurlijk de beste zijn! Alles over sport en het laatste sportnieuws van vandaag lees je op Sportliefde.nl.

Over de auteur


admin

admin

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*